Oma Dutch Embassy// oguzKarsiyaka

Be_Dutch_Embassy_01

Ekran Alıntısı23

Hollanda Hükümeti güvenlik gerekliliklerini göze alınarak Hollanda açıklığıyla entegre olduğu bir bina talep etti. Doğu-Batı Berlin birleşiminin ardından Alman hükümeti başkente taşıdı. Savaştan sonra eski büyükelçiliklerini satan Hollandalılar , yeni bir büyükelçilik binası seçmekte özgürdü ve Mitte’deki Berlin’in en eski yerleşkesi ve ana ticaret ortaklarının yeni hükümet bölgesinin hemen yanında yer alan Roland Ufer’i tercih ettiler.Netherlands_Embassy-_OMA_1

Geleneksel (Batı Berlin) şehir planlama klavuzları , yeni binanın 19. yy modası olan şehir bloğunu tamamlamasını talep etti. Eski Doğu Berlin şehir planlama yetkilileri ; podyum üstünde tek başına duran küp bina konusunda fikir birliğine sahipti.

f0258ac48a3265ae3c25a85ed44dfe04

Küp ve konut duvarı arasındaki ulaşım yolu , Spree ve Park üzerinden gözüken panaromik manzarayla açılan bir avlu işlevi görmektedir. Çevredeki taşlarla kaplı binalarla aradaki farkı vurgulamak için , konutlar ve duvar aliminyum ile kaplı.

 

Binanın iç iletişimi ; elçiliğin sekiz katınada avludan devamlı yörüngeyle şekillendirir.Çalışma alanları , binanın küp şeklinden kazınarak ön cepheye yerleştirildi.
Resepsiyon alanları küp içerisinde aktif hale getirilmiştir. Diğer yarı kamusal alanlar cepheye yakın yerleştirilmiş ve bir noktada kolon açıkta bırakılmıştır. Girişten itibaren yörünge sizi kütüphane , toplantı odaları , fitness alanı ve restaurant üzerinden çatı terasına götürür.


Yörünge , bağlam ile Spree Nehri, Televizyon Kulesi, park ve büyükelçilik konut duvarı arasındaki ilişkiden faydalanmaktadır. Bunun bir parçası , binanın içinde olan ve park üzerinden televizyon kulesini görmenizi sağlayan çapraz boşluktur.Yörünge çift cepheden ofislere hava kanalı görevi görmektedir. Bu havalandırma konsepti daha fazla fonksiyonu bir elementede toplama stratejisinin bir parçasıdır.

Ekran Alıntısı1
Bu entegre stratejisi yapısal konsept ile de kullanılır. Yörüngeye bitişik iç duvarlar , yükü taşımak için birbirleri üzerinde çapraz geçen kirişlerden oluşur. Bu şelildebinanın alt katlarında büyük açık alanlar oluşturulur. Yük taşıyan pencere bölmeleri, yangın halinde çıkışı sağlayan ve aynı zamanda büyük yapıyı ince tutan , yörüngenin cepheyle buluştuğu yer döşemelerini desteklemektedir.

dutch_embassy_berlin_aw050909_7

Ekran Alıntısı.PNG

Bina Avrupa Birliği Modern Mimari Ödülü’nü – Mies van der Rohe Award 2005’i kazanmıştır.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: